İletişim

Tripofobi Nedir?

Tripofobi Nedir?

Yukarıdaki resme dikkatlice bakmanızı istiyorum. Bu resim sizi rahatsız ediyor mu? Bu resme bakarken neler hissediyorsunuz?

Tripofobi Nedir?

Tripofobi en sade tanımıyla delikli nesnelerden korkma olarak bilinmektedir. Delikler, oyuklar ve çatlaklardan tiksinme veya korkma fobisidir. Tripofobi ilginç bir rahatsızlıktır. Fobisi olmayan bireyler de bu görselleri itici bulabiliyor ancak tek bir farkla. Fobisi olmayana bireyler duygusal bir tepki göstermiyor.

Bal peteği, sünger, çilek ve delikli peynire ait fotoğraflar tripofobiyi tetikleyen uyaranların en başlarında gelmektedir. Bu delikler insan vücudunda görüldüğünde ise rahatsızlığın boyutu giderek artmaktadır.

Tripofobi Nedenleri

Nedenine bakacak olursak tripofobi ile ilgili yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu nedenle tripofobi neden olur sorusunun yanıtı henüz tam olarak verilmemektedir. Ancak İngiltere'de bulunan Essex Üniversitesi Profesörü Arnold Wilkins'e göre, fobilerin geçmişte yaşanan yani deneyim veya tecrübe sonucunda geliştiğini savunmaktadır. Yani tripofobi geçmişte köpek ısırığı, yılan sokması vb. şeylere maruz kalmasının sonucunda vücudunda bu tarz deliklerin oluşması halinde bu fobilinin ortaya çıkabileceğini savunmaktadır.

Şu an okuduklarınız sizlere saçma gelebilir ancak bu gerçek bir rahatsızlık. Psikolojik olarak insanı rahatsız eden bir durumdur. Geçmişte yaşanan travmatik bir olay sonucu oluşabilmektedir.

Tripofobi Belirtileri Nelerdir?

Tripofobiyi tetikleyen herhangi bir resim veya nesnenin görülmesi ile birlikte tripofobi belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Yaygın görülen belirtiler ise şunlardır:

  • Ürperme ve tüylerin diken diken olması hissi,
  • Korku, endişe, panik veya gerginlik hisleri,
  • Mide bulantısı ya da öğürme hissi,
  • Kalp atışlarının hızlanması,
  • Baş dönmesi,
  • Terleme,
  • Göz kararması, görüşün bozulması veya göz yanılsamaları,
  • Kaşıntı veya cilde bir cisim sürtmesi hissi,
  • İlgili nesneden ya da görüntüden uzaklaşma isteği,
  • Hızlı nefes alma ve titreme.

Tripofobi hastasında yukarıdaki belirtilerin tamamının görülmesi şart değildir. Her bireyde farklı fobi semptomları görülebilir. Özellikle de delikli, tümsekli, tekrarlayan desenler içeren görünüme sahip görüntülere karşı gelişen normal dışı tepki semptomları, tripofobi ihtimalini güçlendirir.

Tripofobi Tedavisi Nedir?

Tedavisi Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile mümkündür. Bilişsel Davranışçı Terapi, tripofobi rahatsızlığı yaşayan bireylerin gerçekçi olmayan düşünce kalıplarını değiştirmelerine yardımcı olur. Aşırı yaşanan korkularını hayal güçlerinin sonucu olduğunun farkına varmalarında yardımcı olabilmektedir. Davranışçı terapide maruz bırakma tedavisi uygulanmaktadır. Bu terapi yöntemi diğer fobilerin tedavilerinde olduğu gibi tripofobi tedavisinde de olumlu etkisini görmekteyiz. 

Eğer ki tripofobi belirtilerinin sizde var olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda bana ulaşabilirsiniz. Soru sormak, detaylı bilgi ve randevu almak için whatsapp butonuna tıklayabilir veya psikologsinanyuksel@gmail.com mail adresimden bana ulaşabilirsiniz.

Kendinize ve ruh sağlığınıza iyi bakın.